Program:
-
11 października (czwartek), 18.00
klub 6. Dzielnica (ul. Piotrkowska 102) – Tofu i prażoki – kuchnia łódzka po wegańsku – dyskusja z udziałem Anny Wojciechowskiej (autorki książki „Fifka i żulik czyli łódzka kuchnia domowa), Agaty Zarembskiej i Izabelli Borowskiej z Jemy w Łodzi oraz Dominiki Czapskiej z Majne Szwajne Vegan Deli (wstęp otwarty, miejsce podamy niebawem)
-
12 października (piątek), 17.00
Centrum Dialogu (Park Ocalałych) – „Co tracimy, jedząc mięso?” – wykład Doroty Sumińskiej – lekarki weterynarii, publicystki i popularyzatorki wiedzy na temat relacji człowieka i zwierząt pozaludzkich (wstęp otwarty)
-
13 października (sobota), 11.00
studio kulinarne Book&Cook – Jarzynova na jesień, warsztaty kulinarne z Dominiką Wójciak (zapisy na stronie B&C), koszt: 240 zł
-
13 października (sobota), 12.00
Hotel Tobaco (ul. Kopernika 64) – Dieta roślinna dla każdego – wykład Iwony Kibil – dietetyczki, autorki książek „Wege. Dieta roślinna w praktyce” oraz „Weganka w ciąży” (wstęp otwarty).
-
14 października (niedziela), 12.00
W poszukiwaniu dzikiej Łodzi – spacer tropami dzikich roślin (nie tylko) jadalnych w mieście (udział otwarty, początek: Stary Rynek)
-
19 października (piątek), godz. 20.00
klubokawiarnia Niebostan – koncert zespołu Dzikie Jabłka na podsumowanie festiwalu (bilety na koncert dostępne na miejscu od godz. 19.30).
Festiwalowe kawiarnie i restauracje:
-
Boto Sushi, św. Teresy 100
Przyprawione kieszonki smażonego tofu zanurzonego w słodkim, sojowym sosie. Wypełnione ryżem, warzywami i wodorostami tworzą Inari-zushi. Danie podawane z pieprzem Sanshō ze zmielonych owoców z nasionami żółtodrzewu pieprzowego.
-
Chude ciacho, Politechniki 1 (CH Sukcesja)
Krucha orzechowa tartaletka z wiśniami zatopionymi w aksamitnym kremie waniliowym oblana pikantną czekoladową polewą.
-
Format, Tymienieckiego 3 (Art Inkubator)
– Caponata z pulpecikami z kaszy jaglanej w chrupiącym sezamie.
– Karmelizowana śliwka z migdałową kruszonką, w sosie waniliowym. -
Forno Nero, Piotrkowska 79
Marinara – tradycyjna pizza neapolitańska, wprost z kamiennego pieca opalanego drewnem. Pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, świeża bazylia, świeże oregano i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
-
Kardamon, Stefanowskiego 17
– Pierogi gryczane z nadzieniem z pieczonej dyni i ciecierzycy, z konfiturą z białej cebuli z pieprzem.
– Waniliowe ciasto z kaszy jaglanej z konfiturą pomarańczową, na spodzie z daktyli i ciecierzycy. -
Kawiarnia w Podwyrku, Piotrkowska 116
Głębia Oceanu – deser na bazie zielonej kawy i mleka owsianego, z niebieskimi algami morskimi i azjatyckim syropem.
-
Korzenie, Piotrkowska 217
– „Wellington” z grzybową tapioką i sałatką kimchi, sosem demi glace z nutą wanilii, marynowaną białą rzodkwią, puree z fasoli, chipsami ziemniaczanymi i żelem z rabarbaru
– Tamutamu – pieczony ananas podawany z pikantnym musem owocowym i gorzką czekoladą. -
Majne Szwajne Vegan Deli, Wólczańska 96
– Babka ziemniaczana podawana z sosem pieprzowo-żurawinowym i jarmużowymi chipsami.
– Pudding gryczano czekoladowy z musem waniliowym. -
Manufaktura Czekolady, Piotrkowska 217
Aromatyczne, lekko korzenne ciasto marchewkowe z czerwonym pieprzem i kremem waniliowo-czekoladowym.
-
Pittu Pittu, Piotrkowska 25
Vegański Papec – bułka fit, a w niej falafel z ciecierzycy /sos bazyliowo-miętowy /sałata / pomidor /cebula.
-
Porcja, Roosevelta 7
– Kremowy bulion waniliowy na białych warzywach z kurkami, podany z la lot czyli liśćmi pieprzu żuwnego, faszerowanymi pikantną kaszą jaglaną.
– Wegański crème brûlèe z wanilią i karmelizowaną gruszką z pieprzem. -
Restauracja „U Kretschmera”, Kopernika 64
– Leśne grzybki na pikantnym sosie czekoladowym, z marynowaną dynią i kapustą morską oraz sosem cebulowym.
– Lody kokosowe z wanilią i awokado, gorący chutney anansowy, sos jeżynowy, wata cukrowa z kolendrą. -
Restauracja Agrafka, Piotrkowska 90
Wegański bajgiel – bułka wypełniona kotletem z cieciorki i chili, z pikantnym sosem i konfiturą z czerwonej cebuli. W interpretacji łączącej pikanterię ze słodyczą, podany z pieczonymi ziemniaczkami i rukolą.
-
Restauracja Nowa Ziemia, Zgierska 69
– Smażony krokiet z kawałkami tempehu, puree z dyni i ziemniaka doprawione czarnym pieprzem, sos z pieczonej cebuli na białym winie z wanilią i pieczona dynia hokkaido concasse, topinambur concasse z grzybami.
– Wilgotne ciasto czekoladowe ze skórką z cytryny, mus z pieczonej dyni hokkaido z wanilią, kruche ciastko z orzechów włoskich, lekka espuma na bazie soku z dyni i cytryny z czarnym pieprzem. -
Restauracja Zielona, Manufaktura
Chrupiące pierożki z tofu podawane z pak choi z sosem sojowym, syropem klonowym i czerwonym pieprzem
-
Stacja Street Food, Traugutta 9
– Burger z boczniakami w panko w „maślanej” bułeczce z pieprzowym sosem.
– Waniliowy tofurnik z trawą cytrynową i sosem jeżynowym. -
TAKŻETEGO, Sienkiewicza 40
Czekoladowy crème brûlèe z nutą pieprzu cayenne i sosem waniliowym.
-
Tel Aviv, Piotrkowska 122
burak macerowany w kawie / czarna soczewica / beszamel podkręcony bourbonem / lukrecjowa kruszonka / żel z wody kokosowej.
-
Tubajka, Park Źródliska I
Żar tropików – waniliowy biszkopt wypełniony kokosowym kremem z egzotyczną żelką mango, pokryty domowej roboty białą czekoladą z pistacjami, chrupiącym karmelem i kroplą likieru infuzowanego czerwonym pieprzem.
-
Zjadliwości, Piotrkowska 102A
– Rześki brzask jutrzenki – tymiankowy krem z gryki z pomarańczowo-waniliową dynią piżmową, cytrynowymi lodami z pieprzem syczuańskim i cytryną w ryżowej tempurze. Danie bezglutenowe.
– Panna śliwowica – waniliowa panna cotta z musem z pieczonych śliwek i kruszonką z orzechów włoskich z zielonym i czerwonym pieprzem. Deser bezglutenowy i bezalkoholowy.